neděle 22. února 2015

Křupavé domácí hranolky

Existuje několik způsobů jak připravit domácí hranolky, dají se například dělat v troubě prakticky bez oleje, ale řekněmě si to narovinu ... když srovnáte chuť hranolků pečených bez oleje a smažených v oleji... smažené rozhodně vždy zvítězí. Proto vám nyní poradím, jak si doma uděláte vynikající smažené křupavé hranolky, které si když už si je jednou az čas dopřejete, budou rozhodně stát za to!
Dozlatova osmažené domácí hranolky
Smažené křupavé domácí hranolky


Ingredience:

1 kg brambory typu C (na porci pro 1 osobu potřebujete 250gr)
1 litr slunečnicový olej
Himalájská nebo mořská sůl

Pracovní postup:

Odškrobení - Brambory oloupeme (pokud máte nové brambory s pěknou slupkou, lze je pouze pořádně umít a slupku na nich nechat), poté je podélně rozřízneme na 4 cca 1cm široké kolečka a ty poté nakrájíme na cca půl centimetrové hranolky. Hranolky přendejte do nádoby s vodou a nechte je cca 30 až 60min odškrobit, poté vodu slejte a nyní je potřeba hranolky osušit. Buď je můžete nechat oschnout v nějakém větším cedníku a nebo je vyskládejte na papírové kuchyňské utěrky a osušte je jimi. 

Blanšírování - Větší hrnec naplňte olejem, rozehřejte ho na mírnější teplotu cca 130° C, vložte hranolky, nechte je zhruba 10minut v oleji vařit a poté je vyjměte. 

Smažení - Nyní olej nechte rozpálit na maximum, poté hranolky vložte zpět a usmažte dozlatova. Nakonec hranolky po vyjmutí vložte do misky osolte, promíchtejte, znovu osolte a můžete podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat