pondělí 23. února 2015

Singapurské sladkokyselé kuře

Jelikož jsem milovníkem asijské kuchyně, připravil jsem si dnes pro Vás jeden jejich klasický recept ovšem v originál singapurském podání. A musím říct, že je to daleko lepší, než tzv. "sladkokyselé kuře" z fast foodu. Někdo to jí samotné, ale já to mám rád s jasmínovou rýži.
Singapurské sladkokyselé kuře

Ingredience (4 porce):
400 g kuřecích prsou (lze použít také krůtí prsa či vepřovou panenku)
1 litr rostlinný olej na smažení

Marináda:
2 lžíce cukru krystal
1 lžička koření pěti vůní (lze použít i koření na čínu)
1 lžíce bílého vinného octa
sůl a pepř

Těstíčko na maso: 
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
2 vejce
1 hrnek mléka
špetka soli

Omáčka: 

(doporučuji si všechnu zeleninu nakrájet dopředu a dát do tří misek dle rozdělení, více v pracovním postupu)
miska č.1 (malá)

  • 2 větší stroužky česneku, jemně nasekaný 
  • 1 ks červená chilli paprička, jemně nakrájená (já dal dvě, mám to rád pálivější) 
  • 1 ks čerstvého zázvoru (asi 2x2cm), oloupaný lžičkou nebo škrabkou a nastrouhaný 
miska č.2 (velká)
  • 1 ks velká červená cibule, na cca 0,5cm plátky 
  • 1 ks zelené papriky, nakrájíme na proužky 
  • 1 ks červené papriky, nakrájíme na proužky 
  • 1 ks větší mrkev, nakrájíme na tenké nudličky, můžeme použít škrabku 
miska č.3 (střední)
  • 2 ks rajče, spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky 
  • ½ svazku koriandru, hrubě nasekané (je to asi jako půl šálku) 
  • 1 svazek jarní cibulky, nahrubo nakrájený 
4-6 lžíc olivového oleje
100 ml (cca půl hrnku) libovolného jemného kečupu (použil jsem Otma), lze použít pyré
2 lžíce light sójové omáčky
2 lžíce bílého vinného octa
citron nebo limeta
2 lžíce kukuřičné mouky rozmíchané s malým množstvím studené vody

Pracovní postup:
Marinování
- Začněte přípravou masa, které se musí marinovat minimálně 30 min a během toho si v klidu uděláte zbytek. Maso nakrájíme na nudličky velké cca jako váš palec dáme do misky a přidáme postupně suroviny marinády. Začneme kořením pěti vůní pak přidáme cukr, ocet, sůl a pepř, důkladně promícháme a odložíme stranou do chladničky.

Těstíčko - Ve větší misce pořádně rozmícháme 2 vejce, jakmile to máme přidáme mléko a znovu promícháme, nyní začneme postupně za stálého míchání přisypávat hladkou mouku a poté kukuřičnou mouku a přidáme špetku soli. Těstíčko by mělo mít hutnou konzistenci (asi jako na palačinky). Dáme ho stranou a jdeme na přípravu zeleniny.

Příprava zeleniny - Nakrájíme veškerou zeleninu na omáčku a dáme ji do misek dle rozdělení v surovinách (toto důrazně doporučuji, jelikož se jedná o rychlé vaření při kterém musí zůstat zelenina křupavá a tudíž se nesmí vařit moc dlouho, což by se mohlo stát (mě se to poprvé stalo), kdyby jste jí postupně krájeli a přidávali do pánve.
Toto vše by vám mělo zabrat zhruba těch 30 min marinování masa.

Smažení - V menším hlubokém hrnci si rozpálíme rostlinný olej na smažení (nerozpalte ho příliš, maso se musí smažit pozvolna aby nebylo uvnitř syrové). Do mísy s těstíčkem si ponoříme kousky masa a postupně je vkládáme do hrnce. Snažte se, ať si těstíčko samotné při vkládání masa, do hrnce zbytečně nenakapete. Stačí ho lehce oklepat nad mísou a vkládat do hrnce z co nejmenší vzdálenosti (doporučuji smažit cca 6-10 ks najednou). Pokud si tam přeci jen trochu nakapete (ani já se tomu neubránil), tak vždy při vyndavání usmažených kousků vyjměte z oleje i ty usmažené kapky aby se vám tam nepálily. Maso odkládejte na talíř s papírovými ubrousky a nechte z něj okapat přebytečný olej. Jakmile budete mít vše osmažené, přejděte k přípravě omáčky.

Omáčka - Do větší pánve (doporučuji WOK) dáme cca 4 až 6 lžic olivového oleje a začneme ho zahřívat na mírnější teplotu tak, aby se příliš nerozpálil a základní suroviny se nám v něm nespálili. Přidáme do pánve obsah misky č.1 tzn. nasekaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor a tzv. zpěníme aby pustili aroma a olej ochutil těmito surovinami. Po cca 5 minutách přidáme do pánve obsah misky č.2 tzn. cibuli, papriky a mrkev. Řádně osolíme, opepříme a pořádně promícháme aby se nám olej ze dna dostal všude na zeleninu. Nyní trochu přidáme teplotu aby se nám zelenina začala vařit a decentně změkla. Po chvíli přidáme obsah misky č.3 tzn. koriandr, jarní cibulku a rajčata. Pořádně vše promícháme a po cca 2 minutách přidáme sojovou omáčku, ocet, kečup, důkladně vymačkáme polovinu citronu a pořádně promícháme. Poté přilijeme směs kukuřičné mouky a vody na zahuštění a znovu promícháme. Nyní omáčku se zeleninou ochutnejte, pokud by to bylo na vás moc kyselé, stačí zaprášit trochou cukru a promíchat. Pokud to vše hodláte sníst ještě ten den, tak doporučuji veškeré kousky masa nyní vložit do omáčky a promíchat (pokud víte, že to vše ten den nesníte, nechte si je stranou a přidávejte si je až na talíř).

Přeji dobrou chuť a jako vždy, budu rád když dáte vědět, jak se zadařilo a jestli jste dali fastfoodům na frak tak jako já. R.

Žádné komentáře:

Okomentovat