Všichni milují sekanou a hlavně děti,
obzvláště domácí. Dá se dělat na mnoho způsobů nejznámější je asi plněná vejcem
a uzeninou. Já však jsem objevil tento recept a řekl si ... bože, diť je tam
všechno co miluji! Sekaná, rajčatová omáčka, cheddar, chilli papričky, mrkev a
špagety jen to čtu a už se mi zbýhají sliny.
![]() |
Sekaná plněná fetou, pečená na mrkvi s pikantní rajčatovou omáčkou a špagetami |
Vynikající a vhodné i pro začátečníky.
Ingredience (pro 4 osoby):
500g mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového)
100g strouhanky
1 vejce XL
3ks chilli podlouhlých papriček (pro děti lze vynechat)
30g sýru feta
30g sýru cheddar (lze použít i jiný levnější např. eidam)
2 lžičky oregana
4 velké mrkve
2 velké stroužky česneku (pokud je z hypermarketu tak radši 3-4)
1 velká cibule
1 lžička cukru
sůl a pepř
700ml rajčatového pyré nebo protlaku (je to stejné)
500g balení špaget
olivový olej
Pracovní postup:
Sekaná - Zapneme si troubu na ideálně horkovzdušné pečení, nastavíme 200°C a necháme ji předehřát. Mezitím očistíme škrabkou mrkve, odkrojíme špičky i konce a podélně rozpůlíme a znovu rozpůlíme tak, aby jsme z každé měli 4 proužky. Vezmeme si větší pekáč, dno lehce zakapeme olivovým olejem a naskládáme na něj vedle sebe proužky mrkví, které také lehce zakápneme olivovým olejem. posypeme přibližně lžičkou oregana a dáme do trouby péct.
Zatím co se nám mrkve pěkně pečou, tak se pustíme do přípravy sekané. Do mísy dáme maso a rukou si ho rozdělíme po dně, zasypeme ho strouhankou a zarovnanou lžičkou soli a také pepře, přidáme rozdrobený sýr feta, vejce (bez skořápky :o)) a za pomocí rukou to vše pěkně zapracujeme do sebe a vytvoříme bochánek jenž vložíme do pekáče na již zmiňované pečící se mrkve a dáme péct na cca 20-30 min viz obrázek (mrkve je dobré v této fázi lehce podlít zhruba 1dcl vody.
![]() |
Sekaná položená mrkvi připravená k pečení |
Rajčatová omáčka - Na hlubokou pánev dáme rozehřát olivový olej v takovém množství, aby nám mírně pokrylo celé dno. Vezmeme chilli papričky, podélně je rozpůlíme, zbavíme je semínek, na jemno nakrájíme cibuli a česnek. Chilli papričky vložíme vnitřní stranou směrem dolu do oleje a necháme je cca 2 min na mírném plameni smažit aby olej dostal pikantní nádech a poté je vyjmeme a vsypeme směsici česneku s cibulí, kterou na mírném plameni (velice důležité) za občasného míchaní smažíme cca 5min, poté zaprášíme lžičkou oregana a pokračujeme v postupu dalších 5min. Nyní už by měla mít směsice v pánvi zlatavou barvu a je čas vlít protlak. Přidáme lžičku cukru lehce osolíme a opepříme. Za občasného míchání dusíme do doby, než se nám upeče sekaná cca dalších 10-15min. Hustotu omáčky regulujeme přilíváním horké vody (já přilil cca 1dcl a i tak byla ještě dost hustá a mohl jsem dát i víc).
Špagety - Nyní si dáme na sporák větší hrnec s horkou osolenou vodou (cca lžička soli na 1L vody) a jakmile ji přivedeme k varu vložíme do ní špagety a prostě je uvaříme (hlídejte je, aby jste je nerozvařili. A teď důležitý fakt, jak nezkazit špagety. Jakmile je máte hotové a chystáte se je přecedit, odeberte si cca 0,5dcl vody z hrnce stranou do hrnku. Špagety zcedíme a přendáme do mísy, zalijeme je vodou z hrnku, zakapeme olivovým olejem, promícháme a dáme stranou.
Zapečení - Nastrouháme si cheddar a připravíme si chilli papričky které jsme si dali stranou, sekanou vytáhneme z trouby a vlijeme pod ní veškerou omáčku, sekanou z vrchu zasypeme strouhaným cheddarem a poskládáme na ní chilli papričky (co se nevejde jsem na větší kousky nakrájel do omáčky) a celé to dáme ještě na minutku dvě do trouby zapéct tak aby se rozpustil sýr.
No a nyní už nezbývá nic jiného, než to sníst :o).
Dobrou chuť a jako vždy, budu rád, když dáte vědět jak se Vám povedla. R.
Žádné komentáře:
Okomentovat