neděle 12. dubna 2015

Pivní těstíčko

Snad každý zná oblíbené a hlavně vynikající Fish & Chips. V doslovném překladu je to prostě a jednoduše ryba a hranolky. Jenže základem této kulinářské záležitosti není ani ryba ani hranolky nýbrž pivní těstíčko! A tím lze vylepšit nejen rybu (obvykle se používá treska), ale také krevety či můžete zkusit vepřovou panenku a cibulové kroužky jako já.

Ingredience:
2/3 šálku hladké mouky
1/2 šálku světlého piva (já použil Braník)
1 lžička soli
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
1 lžíce rostliného oleje 

Pracovní postup:
Pivní těstíčko - ve střední misce prošleháme pivo, vejce a olej tak, aby se vše řádně spojilo. Smícháme mouku se solí a kypřícím práškem a za stálého míchání přisypáváme do pivní tekutiny až vznikně hladké, docela hutné avšak stále tekuté těstíčko.


Příprava - rybí filet stačí pouze decentně osolit a opepřit z obou stran, lze však ho ochutit i vaším oblíbeným kořením na ryby. Vepřovou panenku doporučím nakrájet na cca 3/4cm široké plátky a řádně jí okořenit z obou stran například jako já argentinským grilovacím kořením, ale určitě můžete použít i jiné. Krevety a cibulové kroužky z pravidla ničím ochucovat nemusíte, maximálně si je pak dosolíte osmažené pokud by těstíčko bylo málo slané.

Smažení - olej rozpalte na vysokou teplotu avšak ne tak, aby se z něj kouřilo. Surovinu jenž budete smažit nejdříve obalte z obou stran v hladké mouce, poté z ní třepáním setřeste přebytečnou mouku a ponořte do těstíčka. Před vkládáním do rozpáleného oleje setřeste přebytečné těstíčko zpět do misky. Smažte přibližně 6-8min za průběžného otáčení dokud není těstíčko dozlatova usmažené.

Tento druh pivního těstíčka je naprosto základní i přesto vynikající, ale existují i varianty s kukuřičnou moukou či různě okořeněná těstíčka, ale to už si každý může vyzkoušet sám. Budu rád když mi napíšete nějakou variantu, která vám chutná. R.

Žádné komentáře:

Okomentovat