![]() |
Filírovaný Rib Eye steak s úpravou medium-rare |
300g Rib Eye steak z vysokého roštěnce vyzrálého býka
2 snítky rozmarýnu
4 proužky citronové kůry
6 snítek tymiánu
3 velké nebo 6 malých stroužků česneku
1½ lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce kvalitního másla
2 snítky rozmarýnu
4 proužky citronové kůry
6 snítek tymiánu
3 velké nebo 6 malých stroužků česneku
1½ lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce kvalitního másla
Himalájská sůl
Pracovní postup:
Příprava steaku - osušte papírovou kuchyňskou utěrkou aby jste odstranili přebytečnou vlhkost. Pak ho řádně osolte.
Pracovní postup:
Příprava steaku - osušte papírovou kuchyňskou utěrkou aby jste odstranili přebytečnou vlhkost. Pak ho řádně osolte.
![]() |
Proces solení steaku |
Otrhejte listy z 1 snítka rozmarýnu a vložte do misky do misky spolu s citronem, 4 snítky z tymiánu a 4 stroužky drceného česneku a promíchejte. Pomocí rukou řádně potřete steak touto citronovo-bylinkovou směsí. Zabalte steak do potravinové fólie a nechte v lednici po dobu nejméně 4 hodin, ale nejlépe přes noc.
![]() |
Příprava steaku před zabalením do fólie a vložením do ledničky |
![]() |
Grilovaní steaku z bočních stran |
Takže již máme opečenou jednu stranu a všechny boky a zbývá nám strana druhá. Takže na ní steak přetočte, jakmile se zatáhne, tak přidejte do pánve máslo spolu se zbývajícím rozmarýnem, tymiánem a česnekem. Pomocí lžíce přelíváme steak máslem z pánve, až do té doby, než dosáhne požadovaného propečení (ideálně medium-rare), asi 5 minut a více.
![]() |
Přelívání steaku bylinkovým máslem z pánve |
Servírování - Přendejte steak na dřevěné prkénko a nechte ho 5 až 10 minut odpočinout. Pokud máte kus s kostí, tak ji odkrojte. Steak si můžete dát s grilovanou zeleninou nebo jinou přílohou dle libosti, ale vynikající je i samotný filírovaný na tenké plátky.
Recept jsem převzal a uvařil dle webu tastingtable.com
Dejte mi vedět jak Vám tento způsob přípravy chutnal, nám to chutnalo opravdu moc.
R.
Žádné komentáře:
Okomentovat