středa 18. února 2015

Perfektní Rib-Eye steak marinovaný v citronové kůře, česneku, rozmarýnu a tymiánu


Filírovaný Rib Eye steak s úpravou medium-rare
Ingredience:
300g Rib Eye steak z vysokého roštěnce vyzrálého býka
2 snítky rozmarýnu
4 proužky citronové kůry
6 snítek tymiánu
3 velké nebo 6 malých stroužků česneku
1½ lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce kvalitního másla
Himalájská sůl

Pracovní postup:
Příprava steaku - osušte papírovou kuchyňskou utěrkou aby jste odstranili přebytečnou vlhkost. Pak ho řádně osolte. 
Proces solení steaku
Otrhejte listy z 1 snítka rozmarýnu a vložte do misky do misky spolu s citronem, 4 snítky z tymiánu a 4 stroužky drceného česneku a promíchejte. Pomocí rukou řádně potřete steak touto citronovo-bylinkovou směsí. Zabalte steak do potravinové fólie a nechte v lednici po dobu nejméně 4 hodin, ale nejlépe přes noc. 
Příprava steaku před zabalením do fólie a vložením do ledničky
Tepelná úprava - Vyndejte steak z ledničky a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu (asi 1 hodinu). Odstraňte a vyhoďte rozmarýn, tymián, citron a česnek. Lehce potřete obě strany steaku olivovým olejem. Rozehřejte velkou litinovou pánev na rozmezí středně vysoké až vysoké teploty (na sporáku mám 0-9, použil jsem 7). Vložte steak do pánve a grilujte, dokud spodek steaku není křupavý, asi 4 minuty. Pokud je steak vysoký tak jak má správný být, přibližně 3cm, tak ho pomocí kleští nebo kuchařské pinzety, uchopte a ogrilujte ho i z bočních stran aby se také propekly, asi 5 minut. 
Grilovaní steaku z bočních stran
Takže již máme opečenou jednu stranu a všechny boky a zbývá nám strana druhá. Takže na ní steak přetočte, jakmile se zatáhne, tak přidejte do pánve máslo spolu se zbývajícím rozmarýnem, tymiánem a česnekem. Pomocí lžíce přelíváme steak máslem z pánve, až do té doby, než dosáhne požadovaného propečení (ideálně medium-rare), asi 5 minut a více.
Přelívání steaku bylinkovým máslem z pánve


Servírování - Přendejte steak na dřevěné prkénko a nechte ho 5 až 10 minut odpočinout. Pokud máte kus s kostí, tak ji odkrojte. Steak si můžete dát s grilovanou zeleninou nebo jinou přílohou dle libosti, ale vynikající je i samotný filírovaný na tenké plátky.

Recept jsem převzal a uvařil dle webu tastingtable.com

Dejte mi vedět jak Vám tento způsob přípravy chutnal, nám to chutnalo opravdu moc.
R.

Žádné komentáře:

Okomentovat