Tato polévka je velice jednoduchá a skoro bez práce, protože se prakticky to důležité odehraje při pečení v troubě a vy poté pouze vše rozmixujete a dochutíte.

Polévka z pečených karamelizovaných rajčat, červené cibule, česneku a tymiánu
VHODNÉ PRO ZAČÁTEČNÍKY.
Ingredience (pro 4 osoby):
2 kg velkých zralých rajčat, nakrájených na poloviny1 ks hlava česneku, překrojená na polovinu horizontálně
2 ks velké červené cibule, oloupané, na čtvrtky
několik snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce extra panenského olivovového oleje
250 ml zeleninového vývaru (lze použít i zeleninový bůjon či pouze vodu)himalájská nebo mořská sůl
250 ml zeleninového vývaru (lze použít i zeleninový bůjon či pouze vodu)himalájská nebo mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
100 ml smetany 30% (volitelně)
Pár kapek worchesterové omáčky (volitelně)
Pár kapek balsamica (volitelně)
Pár kapek balsamica (volitelně)
Parmazán nebo gouda strouhaný (volitelně)
Pracovní postup:
Pečená rajčata - Dáme si předehřát troubu na 190 ° C. Vezmeme větší hluboký pekáč, dno lehce zakápněte olivovým olejem. Rajčata překrojíme na poloviny, červenou cibuli oloupeme a překrojíme na čtvrtky, česnek neloupeme, pouze překrojíme celou hlavu na půl, odebere přebytečné slupky (nechamé pouze ty co pevně drží) a všechny tyto suroviny vložíme promíchaně do pekáče společně s přibližně 6 snítkami čerstvého tymiánu. Řádně osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a zaprášíme krupicovým cukrem, který při pečení vytvoří karamel a dodá polévce specifickou chuť. Pečeme 40-50minut z obou stran.
![]() |
Rajčata, červená cibule, tymián a česnek okořeněná, posypaná cukrem, zakápnutá olejem a připravená k pečení |
Mixování - Přípravíme se nadobu na mixování, vyjmeme z pekáče snítky tymiánu a lístky otrháme zpět do pekáče, česnek vydloubneme ze slupek a slupky vyhodíme. Nyní celý obsah pekáče přesypeme do nádoby na mixování a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Polévka býva z pravidla vždy moc hustá, proto jí zředíme zeleninovým vývarem či vodou, necháme lehce projít varem a můžete nebo nemusíte přidat smetanu. Nyní stačí polévku jen dle Vaší chuti dochutit solí, pepřem, worchesterem a balsamicem. Na závěr pokud máte rádi sýr tak jako já, tak si můžete polévku doladit strouhaným parmazánem nebo goudou.
Dobrou chuť a jako vždy, budu rád, když dáte vědět jak se Vám povedla.
R.
Žádné komentáře:
Okomentovat